Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού







Δέκα χιλιόμετρα περίπου από τη θέση Πελεή Διδύμων, στις βόρειες πλαγιές του όρους Αυγό, πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Ράδου, και κτισμένο σε απόκρημνους βράχους, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, η "Μονή Αυγού". Το Μοναστήρι κτίστηκε ίσως το β΄μισό του 15ου αιώνα ή το α΄μισό του 16ου. Σε πηγές του 1700 αναφέρεται ότι είχε 16 μοναχούς και ισάριθμους υπηρέτες. Το μοναστήρι έλαβε ενεργό μέρος στην ελληνική επανάσταση και τελικώς πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Το 1834 η μονή διαλύθηκε με το θάνατο του τελευταίου μοναχού της και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Η τεράστια περιουσία της περιήλθε στο Κράτος και ένα μεγάλο μέρος αυτής το 1930 μοιράστηκε στους ακτήμονες.






Στο κατηφορικό δρόμο προς τη μονή, "μπαλκόνι" στη χαράδρα του ποταμού Ράδου και με θέα την θάλασσα των Ιρίων, υπάρχει διώροφο κτίριο, λιθόκτιστο, νεότερης κατασκευής, ίσως του 1875 και πιθανόν να χρησίμευε το ισόγειο ως στάβλος ενώ ο όροφος με τα δυο δωμάτια ως ξενώνας. Συνεχίζει να μας φιλοξενεί στις εορταστικές εκδηλώσεις...





Αρχικά πρίν από την ίδρυση της Μονής υπήρχαν σπήλαια - σκήτες στην ίδια θέση τα οποία φαίνεται να αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του μοναχισμού στη περιοχή. Ένα από αυτά, το σπήλαιο της Μεταμόρφωσης έχει την είσοδό του στη στέγη της μονής και διατηρεί σπαράγματα τοιχογραφιών που οι ειδικοί τοποθετούν στην περίοδο 11ου - 12ου αιώνα!






Το Καθολικό της Μονής είναι δισυπόστατο, το νότιο τμήμα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το βόρειο στους Αγίους Θεοδώρους. Εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 17ου - 18ου αιώνα έχων σωθεί μόνο στο ναϊσκο των Αγίων Θεοδώρων και χρήζουν προστασίας και συντήρησης.





Η Μονή εορτάζει δύο φορές το χρόνο, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και των Αγίων Θεοδώρων το πρώτο Σάββατο της Μ. Τεσσαρακοστής. Κατά καιρούς γίνεται προσπάθεια προστασίας από τους βανδαλισμούς και τις φθοροποιές επισκέψεις μάταια όμως γιατί βρίσκεται σε δυσπρόσιτη και έρημη περιοχή, εκτεθημένη και απροστάτευτη. Ευχάριστο είναι ότι ξεκίνησε μελέτη συντηρήσεως των τοιχογραφιών και ίσως αυτό επιβάλλει πλέον το σφράγισμα για την διατήρησή της.


Έναρξη του κατηχητικού και διδακτικού έργου της Ενορίας μας...



...από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009





Κατηχητικό Σχολείο


με τον π. Ιερόθεο Λουμουσιώτη, στον ιερό Ναό:
Παιδιά Α,Β,Γ, Δημοτικού, Κυριακή ώρα 10.30΄
Παιδιά Δ,Ε,ΣΤ, Δημοτικού, Κυριακή ώρα 11.30΄

με τον π. Κοσμά Κωνσταντινίδη, στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη:

Παιδιά Γυμνασίου, Κυριακή ώρα 12.30΄


Συναντήσεις μελέτης Αγίας Γραφής


με τον π. Αναστάσιο Μέλο

Κάθε Κυριακή ώρα 18.00΄, στον Ιερό Ναό.


Εκκλησιαστική Χορωδία


Διδάσκει: Αθανάσιος Μπινιάρης

Τετάρτη ώρα 19.00΄, στον Ιερό Ναό.


Γνωριμία με τη τεχνική και τη θεολογία της Βυζαντινής Εικόνας


Σάββατο ώρα 19.00΄ στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη.


Έκτακτες συναντήσεις νέων, περίπατοι


Απόγευμα Κυριακής στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη
και τα εξωκκλήσια πέριξ των Διδύμων.




Τα θηρία της Αποκαλύψεως...








Ήθελα οπωσδήποτε να δω με τη προσωπική μου εμπειρία τη διαφορά σε χρόνο. Ο νέος δρόμος "παράκαμψη Διδύμων", στην ουσία παράκαμψη στη παράκαμψη, παραδόθηκε τελευταία στην κυκλοφορία και το διάνυσα μέχρι τη διασταύρωση για Δίδυμα, 3 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Κατέβηκα και τον παλαιό δρόμο μέχρι το ίδιο σημείο, 6 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. Διαφορά 2 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Σε φυσιολογικές συνθήκες άντε και με μια συντηρητική οδήγηση να φτάνει η διαφορά στα 3 λεπτά. Έτσι κερδίζουν οι απαιτητικοί συμπολίτες μας και οι ευγενικοί επιδρομείς του καλοκαιριού, 3 λεπτά πολύτιμου χρόνου παρακάμπτωντας τα Δίδυμα... Πράγμα σπουδαίο σ' αυτή την εποχή που όλα και όλοι βιάζονται, που παντού θέμε νάμαστε και πουθενά δεν είμαστε, που όλα θέλουμε να τα προλάβουμε και τίποτα δεν κάνουμε, ...και ο χρόνος είναι χρήμα! Γι' αυτό και η Νομαρχία διάθεσε μεγαλόψυχα τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ένα εκατομμύριο για κάθε λεπτό της ώρας... Γιατί οι ψηφισμένοι ηγέτες μας δίνουν απλόχερα στην επαρχία μας και ενδιαφέρονται για τον χρόνο και την καλύτερη ζωή των πολιτών... Και αφού υπάρχουν και περισσεύουν χρήματα γιατί να μη κερδίσουμε και αυτά τα τρία λεπτάκια...

Κοιτάζω με λύπη το χαράκωμα του Μεγαλοβουνίου, την πληγή στη νοημοσύνη και την πολιτική μου συνείδηση...

Ψηλά στην κορυφή πολυάριθμες κεραίες στέλνουν την "ενέργειά" τους στα εγκεφαλικά μου κύτταρα...

Βλέπω και οσμίζομαι τον τοξικό καπνό που έρχεται από το παράνομο κάψιμο των σκουπιδιών...

Ξέρω ότι το πλαστικό είναι καρκινογόνο...

Η στάχτη έμαθα, θα γίνει δηλητήριο στα σπλάχνα της γής, θα μολύνει τα νερά..

Τώρα λένε θα έρθει εργοστάσιο να τα δεματοποιεί και να παράγει μεθάνιο...

Τέσσερις μεγάλοι δήμοι θα μας κάνουν τη τιμή να μας φέρουν τα απορρίματά τους...

Νερά, θάλασσα, Σαλάντι...

Ιχθυοκαλλιέργειες... ήταν αβάσταχτη η δυσωδία θυμάμαι ακολουθώντας ένα από τα φορτηγά τους... Ποιός τους ελέγχει... Ποιός θα τους ελέγξει...

Αφαλάτωση... Πρέπει να δώσουμε νερό στις βίλλες και τα εξoχικά... Στις διάφορες "μπιάνκες"...

Και εκεί που κάνω τις γήινες σκέψεις αυτές περνά σα ταινία στα μάτια μου η Αποκάλυψη του Ιωάννου...

Και αναρωτιέμαι τελικά πόσο γνωστά και οικεία μας είναι τα θηρία της Αποκαλύψεως...

Πόσο γνωστά και οικεία...


Και την Κυριακή πρέπει να ψηφίσουμε...


Δείτε σχετικά και ενημερωθείτε: Οικολογική εναλλακτική πρωτοβουλία Ερμιονίδας, Παρέμβαση πολιτών Ερμιονίδας, Χωριό Δίδυμο.