...και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν.



Από τη στιγμή που ο Γάμος έπαψε να τελείται εντός της Θείας Λειτουργίας θεωρώ πως έχασε το χαρακτήρα του και κρίνεται πλέον για το αν είναι Μυστηριακό και Ενοριακό γεγονός. Κυρίως στα αστικά κέντρα, είναι συνήθως ενταγμένος σε ένα γενικότερο πνεύμα εγκοσμιότητας και ματαιοδοξίας, ενώ η σχέση με την Ενορία όπου τελείται ο Γάμος είναι συνήθως ανύπαρκτη. Η ορθόδοξη τελετή, η ακολουθία και η ευλογία της Εκκλησίας είναι πλέον κάποιο μικρό και όχι τόσο σημαντικό μέρος μιας φολκλορικής, εντυπωσιακής και διασκεδαστικής βραδιάς και συχνά αυτό που ενδιαφέρει είναι ο βαθμός ανοχής και συνεργασίας των ιερέων και οι οικονομικές τους απαιτήσεις.

Ο ελληνικός Γάμος με τ' απομείναντα παραδοσιακά στοιχεία, την μεγαλοπρεπή και εντυπωσιακή τελετή του Ορθόδοξου τυπικού, το συμβολισμό και συνάμα το ρεαλισμό του, τον απόλυτα προσευχητικό του χαρακτήρα, τη χαρμόσυνη και κατανυκτική ατμόσφαιρα... όντος είναι άξιος σεβασμού και σωστής μεταχείρισης και από τους νυμφευόμενους και από μας τους ιερείς..

Στην Ενορία του χωριού μας, έστω κι αν ως ένα βαθμό επηρεαζόμαστε από τη κοσμικότητα και την καταναλωτική ματαιότητα, μας δίνεται ακόμα η δυνατότητα να προσεγγίσουμε τον Ορθόδοξο Γάμο και να δεχθούμε σταγονίδια χάριτος από το μυστηριακό γεγονός...

Στη πράξη επισημαίνουμε:

α) Τη σπουδαιότητα της σχέσης που υπάρχει μεταξύ νυμφευομένων και ιερέως. Μια σχέση που δεν πρέπει να είναι καθόλου γραφειοκρατική αλλά ο Ιερεύς μετέχει της χαράς και με συμπάθεια συμβουλεύει για την σωστή τέλεση του μυστηρίου βάζοντας όμως σε προτεραιότητα την αγωνία και την επιθυμία του ζευγαριού. Έτσι ξεχωρίζει τα ουσιώδη από τα επουσιώδη και επιδιώκει κυρίως να μετέχουν στο μυστήριο η νεόνυμφοι, με τη καρδιά και το μυαλό, χαρούμενοι και ειρηνικοί, μεταδίδοντάς τους προσευχητική διάθεση.

β) Τη σπουδαιότητα της απόδοσης της ακολουθίας του Γάμου στην νεοελληνική γλώσσα. Η θετική κριτική και η αποδοχή από τους πιστούς είναι εμφανέστατη και ενθουσιώδης για κάτι που θα πρεπε να είναι φυσικό και από καιρό καθιερωμένο και όχι να μοιάζει με "καινοτομία". Η ακοή των λόγων στην οικεία γλώσσα εφιστά ακούσια την προσοχή όλων ενώ πολλοί σπεύδουν να δηλώσουν το θαυμασμό τους για τα ωραία και συνταρακτικά νοήματα της Ορθόδοξης ακολουθίας κάτι που τους στερεί η επιμονή μας στην αρχαΐζουσα διάλεκτο (το ίδιο συμβαίνει με την ανάγνωση του Αποστολικού αναγνώσματος και του Ευαγγελίου στη Θ. Λειτουργία).


Διάφορα στιγμιότυπα από γάμους στην Ενορία μας...


...του Κώστα & της Τζένης.





...του Παναγιώτη & της Ιωάννας.






Τα παιδιά είναι από τον Καναδά. Ο Πιτ παιδί Διδυμιωτών μεταναστών, η Τζίνα προερχόμενη από προτεσταντικό δόγμα μας συγκίνησε με την πίστη, την απλότητα και την ευγένειά της. Πριν παντρευτεί Βαπτίστηκε Ορθόδοξα σε μια κατανυκτική τελετή εδώ στην ενορία μας.






Η μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακή τελετή του Ορθόδοξου Γάμου, ο Ναός, τα λόγια, η υμνολογία μας, άγγιξαν στη καρδιά τους προτεστάντες συγγενείς της νύφης οι οποίοι το εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία (τους χαροποιήσαμε επιπλέον απαγγέλοντας κάποια μέρη της ακολουθίας στην αγγλική γλώσσα).
Για εμάς απλώς ισχύει το "ότι έχεις δεν το εκτιμάς"...



... του Μιχάλη & της Βούλας





.... επιτέλους



έτσι, απλά, ...παντρευτήτε απλά!

Η απλότητα είναι ρομαντική... Η απλότητα είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά...
Η απλότητα είναι συμφέρουσα...
Με την απλότητα κερδίζουμε πνευματική γαλήνη... Με την απλότητα απλώς και μόνο μένουμε στην ουσία... Με την απλότητα είμαστε ευτυχισμένοι..







Ο Ζόραν και η Σοφία, φίλοι από τη Σερβία, παντρεύτηκαν πρόπερσι στο Σαλάντι και μας έκαναν να χαρούμε το γάμο ως μυστηριακή δύναμη, γιατί μυστήριο δεν είναι η τελετή αλλά αυτή η ενοποιός δύναμη που συνταράσσει τις καρδιές και κάνει απτή την αγάπη...




σταθεροί στις ...βόλτες μας.


Σπήλαια Διρού - Γύθειο




Video από την επίσκεψη στα σπήλαια










Αγία Θεοδώρα Βάστας





Κωνσταντίνος Βενεκάς


ματιές στο καλοκαίρι που πέρασε...



Εορτασμοί με Θεία Λατρεία στα εξωκκλήσια της ενορίας...